Brašno

Brašno, sastojak mnogih prehrambenih proizvoda, je fini prah dobiven mljevenjem žitarica ili drugih jestivih biljaka koje sadrže škrob. Najčešće s proizvodi od pšenice, pa riječbrašno bez naznake vrste podrazumijevapšenično brašno. Osim od pšenice, izrađuje se od kukuruza, raži ječma i riže.
Pšenično brašno je jedno od najvažnijih namirnica u europskoj i američkoj kulturi, i bitni sastojak u većini vrsta kruha i tijesta.
Pšenično brašno sadrži bjelančevinu nazvanu gluten, koje daje tijestu elastičnu stukturu. To omogućuju zadržavanje mjehurića, što daje prozračan i mekan konačni proizvod, prikladan za kruh, kolače i slično.

Žitarice

Žitarice su jednogodišnje biljke iz porodice trava (Gramineae), čiji zrnasti plodovi (žita) služe za prehranu ljudi i životinja i kao sirovina u prehrambenoj industriji.U prvom redu sistematike i podjele žitarica to su: pšenica (znanstveni naziv tricium), raž (secale), ječam (horedum), riža (oriza), zob (avena) i kukuruz (zea mays). Pored navedenih žitarica, u njih se ubrajaju i proso (panicum), sirak (sorgum), heljda, te hibrid pšenice i raži pod nazivomtriticale.

Soja

Soja (lat. Glycine max) je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Postoje razne sorte soje, koje se razlikuju po obliku zrna, boji, okusu i kemijskim svojstvima. Sadrži vrlo velik postotak masti – 19,9%, ugljikohidrata – 30,2% i bjelančevina – 36,5% te vitamine A i B skupine. U prehrani i industriji upotrebljava se u raznim oblicima kao što su: sojino mlijeko, sir poznat kao tofu, brašno, ulje, umak, briketi itd.

Škrob

Škrob je polisaharid raširen kao rezervna hrana u biljkama; fini bijeli ili žućkastobijeli (rijeđe žuti ili crveni) prah koji se sastoji od sitnih zrnaca. U hladnoj vodi, alkoholu i eteru škrob je netopljiv, u vrućoj vodi daje gustu koloidnu otopinu (škrobno ljepilo), koja ohlađena, daje hladetinastu masu.